'De intens blauwe hemels blijven me het meeste bij'

'De intens blauwe hemels blijven me het meeste bij'
'De intens blauwe hemels blijven me het meeste bij' © Omroep Zeeland
"De intens blauwe hemels blijven me het meeste bij"

Heeft u, of uw werkgever er aan gedacht om niet door te werken toen de crisis uitbrak?

Nee, het werk gaat toch door, sterker door de coronacrisis kwam er eigenlijk alleen maar meer werk bij, omdat het steeds drukker werd in de natuurterreinen en er hier en daar ook "corrigerend" moest worden opgetreden.

Wat is er aan uw werk veranderd sinds de crisis?

Ik ben nu veel meer buiten actief, want tot voor kort viel er weinig te coördineren, te organiseren, te regelen, omdat excursies, sportwedstrijden in onze terreinen, lezingen, enzovoort werden afgelast.
Boswachter Karel leeftink
Boswachter Karel leeftink © omroep zeeland

Merkt u dat de mensen meer in het bos komen sinds de crisis?

Jazeker, aanmerkelijk meer mensen, niet zo zeer in de bekende terreinen, maar vooral ook in de bossen en natuurterreinen rond de dorpen.

Wat vindt u daarvan?

Op zich fijn en goed, dat er nu ook mensen de natuur in komen, die je vroeger niet zag. Maar leverde wel wat problemen op, omdat de mensen zich niet altijd zo gedroegen als gewenst zou zijn. Er vonden illegale feesten plaats, er werden kampvuren gemaakt en er werd veel vuil achtergelaten. Ik denk wel dat een hoop mensen, vanwege het vermijden van drukte, nu extra vaak de natuur in zullen gaan. Dat is op zich een mooie ontwikkeling, maar mag niet ten koste gaan van diezelfde natuur

Heeft u angst voor besmetting gehad tijdens uw werk?

Geen moment, door het werk buiten is er alle gelegenheid om ruim afstand te houden. En gevaar voor besmetting is in de buitenlucht veel minder.

Gedragen de mensen zich anders in het bos sinds de crisis?

Niet iedereen kon met respect voor de natuur omgaan. Er was sprake van vandalisme en toenemende vervuiling. Ik denk dat met name jongeren de natuur ontdekt hebben als een plek om te genieten, maar zoals gezegd werd dat jammer genoeg niet altijd met veel respect voor de natuur gedaan.

Wat is u het meest bijgebleven van deze tijd?

De intens blauwe hemels, toen er minder gevlogen werd en het openbare leven sowieso stil lag. Ik werd me er weer van bewust hoe mooi een strakblauwe lucht kon zijn.